Wat eet en drink je niet als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, word je overstelpt met allerlei adviezen. Zoals het advies dat je voldoende foliumzuur en vitamine D moet slikken. Maar er zijn ook heel wat dingen die je beter niet kunt eten en drinken.

In je zwangerschap kun je niet zomaar alles eten en drinken. Heel veel 'verboden voedingsmiddelen' ken je vast wel, zoals filet americain. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook moet uitkijken met drop? Hieronder vind je de voedingsmiddelen waarmee je voorzichtig moet zijn en waarom. Overigens staan er ook in het kruidenkastje wat producten waar je maar beter niet te gul mee kunt zijn.

Vis

Vis is erg gezond, zeker ook als je zwanger bent. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Maar niet alle vis is even geschikt om te eten tijdens de zwangerschap. Zo kun je de volgende vissen beter laten staan:

• Voorverpakte vis
Deze vind je in de koeling van je supermarkt. Voorbeelden zijn gerookte makreel, zalm en paling. In voorverpakte vorm kunnen deze vissoorten schadelijke hoeveelheden van de listeriabacterie bevatten. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Overigens kun je de genoemde vissoorten in andere vormen wel gerust eten, bijvoorbeeld gebakken zalm en makreel uit blik.
• Rauwe vis en schaal- en schelpdieren, ook vanwege listeria
• Roofvissen, zoals zwaardvis en haai, vanwege mogelijke dioxines
• Paling uit de Nederlandse rivieren, vanwege mogelijke dioxines

Vette vis is gezond, maar als je zwanger bent zou je het vanwege de mogelijke hoeveelheid dioxines beter kunnen laten bij twee porties vette vis per week.

Vlees

Rauw vlees mag je niet eten tijdens je zwangerschap. Laat filet americain, rosbief, carpaccio en tartaar dus staan. In deze vleessoorten kan de schadelijke salmonella- en/of toxoplasma-bacterie voorkomen. Eet rundvlees en kip warm goed doorbakken.

Ook lever mag je niet eten vanwege de enorme hoeveelheid vitamine A die dit product bevat. Te veel vitamine A is schadelijk voor het ongeboren kind. Met leverproducten op brood moet je oppassen. Broodbeleg als smeerworst of paté bevat namelijk ook veel vitamine A. Hiermee mag je dan ook maar 1 boterham per dag besmeren.

Kaas

Verreweg de meeste kazen kun je gewoon eten, alleen de zachte kaas die is gemaakt van rauwe melk moet je laten staan. Heel veel buitenlandse kaassoorten zijn gepasteuriseerd, en zijn daardoor veilig, zoals brie, feta en camembert. Ook schimmelkaas en Hollandse boerenkaas gemaakt van rauwe melk (harde kaas) is veilig. Als er 'au lait cru' op de verpakking staat, kun  je de kaas beter niet eten. In dat geval betreft het een zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Op deze kaas kunnen te veel listeriabacteriën voorkomen.

Eieren

Eet alleen eieren die hardgekookt of goed doorbakken zijn. In te zacht gekookte eieren of niet goed doorbakken eieren kunnen te veel salmonellabacteriën voorkomen.

Snoep

Voor je eigen bloeddruk tijdens de zwangerschap kun je beter een beetje uitkijken met drop. Neem hooguit een paar dropjes per dag.

Drinken

De meeste dranken zijn helemaal veilig, alleen alcohol mag je tijdens je zwangerschap niet drinken. Dit kan schadelijk zijn voor je kind. Koffie, thee en cola mag je niet te veel drinken vanwege de cafeïne. Cafeïne is mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt, stijgt de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Drink daarom maximaal 4 koppen koffie per dag, of maximaal 8 glazen thee of cola. Energiedrankjes bevatten vaak veel cafeïne, laat die dan ook staan.

Er wordt soms gezegd dat je beter geen bitterlemon of tonic kunt nemen omdat de kinine die erin zit de bevalling zou opwekken. Dit is een bakerpraatje. Kinine kan inderdaad een opwekkende werking hebben, maar daarvoor zou je vele liters moeten drinken. Een paar glazen kan geen kwaad.

Kalebaskalk

Het natuurproduct kalebaskalk of pimba wordt soms gebruikt om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap te voorkomen. Bijna alle geteste producten van deze kalksoort bevatten te veel lood. Dit is mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Te veel lood kan vroeggeboorte en een lager geboortegewicht veroorzaken.  Liever niet doen dus.


Bron: Gezondheidsnet