Koorts bij kinderen
Ieder kind heeft wel eens verhoging. Maar bij welke temperatuur spreken we eigenlijk over koorts? En wanneer moet je naar de dokter?

Kinderen hebben vaker koorts dan volwassenen. Onder koorts wordt gesproken als de lichaamstemperatuur op of boven de 38 ? ligt. Ouders hebben het ook vaak over verhoging, waarmee dan wordt bedoeld dat de temperatuur ergens tussen 37,5 ? en 38 ? ligt. Artsen vinden dit geen koorts en over de term verhoging wordt daarom in dit artikel verder niet gesproken.

Koorts bij kinderen onder drie maanden moet altijd door een arts worden beoordeeld. Omdat het vaak niet duidelijk is waardoor op deze leeftijd de koorts ontstaat, zal vaak de kinderarts in consult worden gevraagd. Een baby met koorts kan een ernstige ziekte hebben, zonder dat er daarbij voor de ouders veel lichamelijke kenmerken aanwezig zijn.
Voor de beoordeling van een ziek kind met koorts is het van het grootste belang of er behalve de koorts ook nog één of meerdere van de onderstaande lichamelijke kenmerken aanwezig zijn:

Wanneer jouw kind één of meerdere van onderstaande ziekteverschijnselen heeft in combinatie met koorts moet je altijd een arts waarschuwen:

 • Bewustzijn: slecht wekbaar, geen enkele interesse in omgeving, geïrriteerd of prikkelbaar gedrag, apathie.
 • Kleur van de huid: gemarmerd, bleek, blauw, ijskoude voeten en rest lichaam warm.
 • Huidverschijnselen: rode vlekjes die niet weg te drukken zijn.
 • Ademhaling: snel, steunend of kreunend, geforceerd, met zichtbare moeite, gebruik van hele borstkas, intrekkingen en opengesperde neusvleugels.
 • Huilen: zwak, klagelijk of juist gillend, voortdurend en niet te troosten.
 • Drinken: slecht en weigeren van fles of voeding.
 • Frequent Braken

Oorzaken

Koorts is een reactie van het lichaam, wanneer bacteriën of virussen een infectie ergens in het lichaam hebben veroorzaakt. Er is een groot aantal virussen en bacteriën die allemaal koorts kunnen geven. Zeker bij jonge kinderen, tot ongeveer vier jaar komen er heel veel luchtweginfecties voor die met name door virussen worden veroorzaakt. Het is verleidelijk om koorts daaraan toe te willen schrijven. Echter ook op een moment dat bijna iedereen verkouden is en hoest kan het zijn dat je kind een hele andere infectie heeft. Als er voor de koorts geen verklaring wordt gevonden en je kind is er wel ziek bij is het altijd nodig hierover met je huisarts te overleggen.

Aan bijzondere oorzaken voor de koorts moet worden gedacht bij terugkeer van vakanties naar tropen of subtropische gebieden. Bedenk dat daar andere infecties voorkomen dan in Europa, zoals malaria of dengue (knokkelkoorts) die je kind kan hebben opgelopen.

Onderzoeken

Voor oudere kinderen zijn oorthermometers prima te gebruiken. Onder de zes maanden zijn ze onbetrouwbaar en is het beter om de rectale temperatuur te meten. Thermometers die in de mond of onder de oksel worden gehouden kunnen een wat te lage weergave van de temperatuur geven. Voor oudere kinderen maakt die onbetrouwbaarheid niet zoveel uit. Het verschil is ongeveer een halve graad. Deze moet dus bij de afgelezen temperatuur worden opgeteld om de werkelijke temperatuur te krijgen.

Behandeling

Koorts op zich hoeft niet behandeld te worden. Er zijn een aantal maatregelen die je als ouders kunt nemen waardoor een kind zich mogelijk wat beter voelt.

 • Zorg voor luchtige kleding en dek het kind niet te dik toe. Er is geen aanwijzing dat 'het eruit zweten' het ziektebeloop versnelt. Als je kind rillerig is moet er zoveel kleding of beddengoed worden gegeven dat het kind zich behaaglijk voelt.
 • Geef je kind waarom het vraagt. Misschien is er wel weinig eetlust en is er meer behoefte om te drinken. Je kunt daarvan ruim geven. Vooral wat koele dranken vinden kinderen vaak wel fijn. Voor zieke kinderen met koorts zijn geregeld kleine hoeveelheden beter dan een grote hoeveelheid die ineens wordt gegeven. Als een kind braakt en koorts heeft, is het verstandig om hierover met de huisarts contact op te nemen.
 • Zorg voor een beetje rustige omgeving en houd de kamertemperatuur niet te hoog. Om met koorts in een hete kamer te moeten liggen is heel naar.
 • Je kunt wat meer dingen doen die je kind leuk vindt, zoals een spelletje. Ook het krijgen van een klein cadeautje helpt eraan mee dat kinderen zich beter voelen.
 • Boven de drie maanden kunnen ook koortsverlagende medicijnen worden gegeven.

Om de koorts te verlagen, gaat de voorkeur uit naar paracetamol. Vanwege een aantal gunstige eigenschappen ten opzichte van andere koortsverlagende middelen. Bij een kind met koorts kunnen plotseling heftige schokken en trekkingen optreden aan beide armen en benen. Dit heet een koortsstuip.

Hieronder staat nog een keer per leeftijd de hoeveelheden die kinderen als drank, tablet of als zetpil mogen gebruiken. Het zal je opvallen dat de hoeveelheid die als zetpil kan worden gegeven lager is dan die in drank of tabletvorm. Dit heeft te maken met de betere opname uit het rectumslijmvlies, ten opzichte van de darm.


Bron: Gezondheidsnet